Welke energie drankjes?

“Meer energie, betere prestaties, een groter uithoudingsvermogen en een goed gevoel” Is het werkelijk zo dat energie drankje en magische formule bevatten zoals de producenten beloven? 

De mythe ontrafelt…

Laten we eerst kijken hoe de trendy commerciële energiedrankjes werken en wat voor effect ze op ons hebben. De meeste van deze drankjes zijn samengesteld uit water of spuitwater, aangevuld met suiker en cafeïne. Vaak worden er taurine en artificiële vitaminen derivaten aan toegevoegd om jou de indruk te geven dat je iets ‘gezonds’ kiest.

Ingrediënten onder de loep:

De ‘suikers’ in energie drankjes hebben een te hoog fructose gehalte.

Wat kort door de bocht betekent dat deze lege caloriën direct worden opgeslagen in je vetcellen en vooral je buikvet. Ok, er zijn suikervrije energie drankjes. Ja, maar dan heb je vaak weer te maken met schadelijke kunstmatige zoetstoffen. Een ander nadeel van deze chemische zoetstoffen is dat je geneigd bent om meer meer calorieën te gaan opnemen uit andere voeding want ‘het kan toch geen kwaad’, wat op termijn nog meer gewichtstoename betekent.

Wat betreft ‘cafeïne’, het levert op zich geen energie.

Technisch gezien zijn het alleen koolhydraten, eiwitten en vetten die ons energie geven. Ja, cafeïne kan een hulp zijn om ons meer alerter te voelen en ons zenuwstelsel te stimuleren. Het prikkelt de adrenaline waardoor ons hart sneller gaat pompen, ons bloed gaat sneller circuleren waardoor we de indruk hebben beter te kunnen presteren. Ook de aanmaak van dopamine wordt gestimuleerd door cafeïne, waardoor we een artificieel instant ‘goed gevoel’ krijgen. Tot hiertoe niks dan positiefs.

Echter wanneer de cafeïne is uitgewerkt, komt het lichaam vaak in een nog grotere dip dan voor het nemen van het drankje en hebben we er weer eentje nodig om er weer bovenop te komen. Tot je niet meer zonder kan en je onbewust jouw lichaam en je gedachten ondermijnt. 

Nu over naar de wonder mix van taurine en vitamine-B.

Taurine is voor ons menselijk lichaam niet essentieel, dit wil zeggen dat we het zelf kunnen aanmaken uit de natuurlijke eiwitten in onze voeding. Het grote deel van de B-vitamines die toegevoegd worden aan deze drankjes belanden meestal direct in ja… het toilet. Vitamines worden immers het best opgenomen via onze gevarieerde en pure voeding. Ons lichaam wil immers geen gebruik maken van chemische substanties of namaak vitamines.

Wat zou een gezond energie drankje wel mogen opleveren?

Het is heel simpel. Hou je het graag eenvoudig, puur en met eerlijke ingrediënten? Proef dan hier mijn persoonlijke magisch energiedrankje via mijn receptenblog.